• Home
  • Blog
  • 4 Tips om je financiële doel te bereiken

4 Tips om je financiële doel te bereiken

4 Tips om je financiële doel te bereiken

4 Tips om je financiële doel te bereiken
  • Financieel coach Caroline
  • 14-01-2022

Een financieel doel geeft structuur en richting aan je financiële keuzes. Het zorgt voor rust en minder keuzestress. Met een doel voor ogen, blijf je op koers. Dwaal je minder af. En wanneer je je doel bereikt, voelt dat euforisch, blij en trots. Maar hoe zorg je er nou voor dat je je financiële doel haalt? Dat het niet bij een idee blijft, maar dat je er moeite voor doet, stappen voor zet en de juiste keuzes maakt?

De volgende vier tips helpen je daarbij:

  1. Droom
  2. Maak het een positieve obsessie
  3. Formuleer je doel positief en SMART
  4. Begin

Tip 1: Droom

Durf te dromen en droom groots! Wat zou je willen wanneer alles mogelijk is? Wat nou wanneer geld en omstandigheden geen rol spelen? Door dit te doen, word je je bewust van je verlangen(s). Wanneer je deze vervolgens vertaalt naar een realistisch doel, kan je een plan maken om dat doel te bereiken.
Als voorbeeld: mijn dochter is 17 jaar en heeft een bucketlist met plekken in de wereld waar ze ooit naartoe wil. Groots dromen! De bestemmingen liggen in 12 verschillende landen. Alle 12 is nu niet realistisch, maar…. Ze heeft één bestemming, doel, uitgekozen waar ze mee wil beginnen. In haar geval “Het noorderlicht zien in Fins Lapland”. Dit is haar doel, haar droom, daar gaat ze voor.

Een doel zonder plan is slechts een wens

Tip 2: Positieve obsessie

Een doel geeft richting aan je leven. Een doel zorgt ervoor dat je bewuste keuzes maakt. Wat je daarbij helpt is een vurig verlangen naar je doel en dat levend maken en houden. Zie je doel voor je. Hoe ziet je droomvakantie eruit? Hoe voelt het daar? Hoe voel je je wanneer je daar bent? Hoe ruikt het? Ga intensief met je doel aan de slag. Zoek het op op internet. Hang foto’s op van je doel. Zet een foto op je telefoon en laptop als screensaver. Praat erover. Door dagelijks met je doel bezig te zijn, zie je mogelijkheden en kansen die anders aan je aandacht waren ontsnapt.

Tip 3: Formulier je doel positief en SMART

Je hebt het volgende voorbeeld waarschijnlijk wel vaker gehoord of gelezen. “Denk niet aan een roze olifant!” En? Waar dacht je aan? Juist ja…
Benoem daarom bij een doel altijd wat je wel wilt bereiken. Dus niet “ik wil geen geld meer uitgeven aan online kleding bestellen”, maar “als ik écht kleding nodig heb dan koop ik dat in de winkel”. Je hersenen kunnen niet ergens niet aan denken.

Daarnaast is het belangrijk dat je je doel SMART maakt.

S pecifiek:
“Ik ga sparen voor de vakantie” is al heel anders dan “ik ga sparen”.

M eetbaar:
Bijvoorbeeld “ik spaar iedere maand €100” of “ik spaar iedere maand 10% van mijn inkomsten.

A cceptabel:
Bespreek, wanneer je een partner hebt, wat je van plan bent. Zorg dat je het er samen over eens bent. Zeker bij geld is dit erg belangrijk.

R ealistisch:
Je doel moet haalbaar zijn! Maar…. Het moet ook ambitieus zijn en een uitdaging vormen.

T ijdgebonden:
Wanneer begin je en wanneer wil je je doel bereikt hebben?

Je doel kan dus zijn: “ik wil vanaf deze maand, januari, iedere maand €250 sparen, zodat ik begin juni €1.500 heb voor een mooie tuinset”.

Tip 4: Begin!!!

Wat vaak vergeten wordt is om te beginnen. Je wilt iets heel graag maar schuift het beginnen voor je uit. Als eerst dit … als eerst dat … oftewel uitstelgedrag. En je weet; van uitstel komt afstel! Wanneer je iets echt wilt dan begin je NU. Om bij het voorbeeld van mijn dochter te blijven. €3.000 om het Noorderlicht te zien, is enorm veel geld voor een meisje van 17. Ze had kunnen denken “dat red ik nooit, ik begin wel met sparen als ik een vaste baan heb”. Maar door NU iedere maand de helft van haar inkomsten op haar doelspaarrekening te storten komt het dichterbij. Iedere maand weer. Iedere keer extra werken brengt haar dichterbij het Noorderlicht. Ik weet zeker dat ze het Noorderlicht veel eerder ziet dan wanneer ze pas over 5 jaar zou beginnen met sparen.

Ik ben heel benieuwd wat jouw financiële doel is en of ik je met dit blog heb geholpen.

Kan je wel wat hulp gebruiken bij het bereiken van je financiële doelen? Als financieel coach, budgetcoach, help ik je graag! Neem vooral contact op.

NEEM CONTACT OP

Logo Omroep Wetering
Logo VariantZorg
Logo Eteck
Logo Nibud
Logo RTW FM
Logo Fit At Home
Logo Ad.nl

Beheer je geld met meer zelfvertrouwen

Samen met een financieel coach!

NEEM CONTACT OP
5 sterren - gebaseerd op 12 beoordelingen
Kouwe hoek 8 2741PX Waddinxveen Zuid-Holland Nederland
0031628823288