• Home
  • Blog
  • Budgetcoach of financieel coach

Budgetcoach of financieel coach

Budgetcoach of financieel coach

Budgetcoach of financieel coach
  • Financieel coach Caroline
  • 08-02-2023

Is er een verschil tussen een budgetcoach en een financieel coach? Ik vind van wel. Ik ben begonnen als budgetcoach, maar noem mezelf inmiddels financieel coach. De verandering van de bedrijfsnaam, van Budgetcoach Waddinxveen naar Uitkomen met je Inkomen, hangt hiermee samen. Want hoe kan je een financieel coach zijn, als je bedrijf het woord budgetcoach bevat :)?

In de afgelopen vier en een half jaar noemde ik mezelf een budgetcoach. Sinds november 2022 heb ik dit veranderd in financieel coach. Gevoelsmatig een groot verschil, maar qua certificering niet. Je vraagt je misschien af wat dan het verschil is en waarom ik dit verschil maak.

Een budgetcoach

Als budgetcoach help je mensen met hun administratie en geldzaken. Je maakt samen een budgetplan dat is afgestemd op de situatie van de klant. Je zorgt dat er overzicht en inzicht komt en samen met de klant dat er weer balans komt tussen de inkomsten en de uitgaven.

Als budgetcoach help je mensen om realistische afspraken te maken met schuldeisers en om zich ook aan deze afspraken te houden.

Bij een budgetcoach denken veel mensen aan de schuldhulpverlening. Aan mensen met te weinig inkomsten of (grote) schulden. Voor deze groep mensen is er veel geregeld in Nederland.

Een financieel coach

Heel eerlijk!? Een financieel coach doet voor een deel wat een budgetcoach ook doet. Financieel coach klinkt alleen chiquer. Of je aan de buren vertelt dat je een budgetcoach hebt ingeschakeld of een financieel coach, klinkt anders. Toch!?

Maar naar mijn idee is het ook anders.

Bij mijn klanten komt er namelijk echt genoeg geld binnen. Er zijn geen (grote) schulden!

Ze herkennen zichzelf dan ook niet in het beeld dat ze hebben van een budgetcoach.

Het geld van mijn klanten gaat er alleen net zo hard uit als dat het erin komt. Er is geen financiële zekerheid en veiligheid in de vorm van een buffer. Geen spaargeld voor wensen en dromen.

En is er wel spaargeld dan wordt dat regelmatig gebruikt om de boodschappen van te betalen.

Dit begint te knagen. Soms bij één van de twee, soms bij allebei. Knagen wordt piekeren en vervolgens irritatie en frustratie en voordat je het weet lig je er ’s nachts wakker van.

Mijn klanten schamen zich dat ze er zelf niet uitkomen. Ze hebben een verantwoordelijke baan met veelal financiële verantwoordelijkheid. Ze vinden het daarom gênant dat het thuis niet lukt!

Wie kan hen helpen? Ze herkennen zich niet in het imago van een budgetcoach. Ze hoeven echt niet ieder dubbeltje om te draaien.

Wat doe ik als financieel coach?

Als financieel coach help ik deze mensen om zichzelf en elkaar te begrijpen. Zich niet langer te schamen. Om weer te praten en te lachen over geld. Om samen realistische doelen te stellen. En deze doelen ook te halen door grip te krijgen op de uitgaven!

Gedrag en gewoonten zitten in de weg en blinde vlekken zorgen voor geldlekken.

Ik maak blinde vlekken zichtbaar en tijdens een traject buigen we gedrag en gewoonten, die in de weg zitten, om. Van mij moet echter niks! Ik ben een sparringpartner aan tafel.

Als financieel coach zorg ik dat er eindelijk rust komt. Dat er weer tijd, geld en energie is voor leuke dingen nu, maar ook in de toekomst!

Gaat het financieel niet zoals je wilt, weet dan dat het anders kan!

Logo Fit At Home
Logo Nibud
Logo Omroep Wetering
Logo VariantZorg
Logo Ad.nl
Logo Eteck
Logo RTW FM

Beheer je geld met meer zelfvertrouwen

Samen met een financieel coach!

NEEM CONTACT OP
5 sterren - gebaseerd op 12 beoordelingen
Kouwe hoek 8 2741PX Waddinxveen Zuid-Holland Nederland
0031628823288