• Home
 • Blog
 • Financiële tips voor tijdens de Corona-crisis!

Financiële tips voor tijdens de Corona-crisis!

Financiële tips voor tijdens de Corona-crisis!

Financiële tips voor tijdens de Corona-crisis!
 • Financieel coach Caroline
 • 20-03-2020

Welke acties helpen je om financiële onzekerheid en angst om te zetten in focus en actiegerichtheid? Door het wegvallen van inkomsten ervaar je onzekerheid en angst. Dit werkt verlammend. Tegelijkertijd is er meer tijd door sociale onthouding. Benut deze extra tijd door je financiële situatie in kaart te brengen. Door overzicht krijg je rust, door inzicht zie je mogelijkheden en kan je weloverwogen, bewuste keuzes maken.

We zitten midden in een onzekere tijd! Het Corona-virus zorgt op allerlei gebieden voor verwarring. Het positieve is dat we om ons heen saamhorigheid zien en veel creativiteit. We voelen ons met elkaar verbonden, hebben meer tijd voor elkaar en helpen elkaar. Eén van de keerzijdes is de financiële onzekerheid voor (ondernemend) Nederland. Wanneer je ZZP-er bent en je inkomsten halveren of vallen weg dan valt het niet mee om kalm te blijven. Dan klinkt focus houden, pro-actief reageren, je hoofd koel houden en kansen zien en benutten heel mooi! Het is makkelijk gezegd, maar hoe doe je dat?

Ik denk dat het belangrijk is dat je van emotie - onzekerheid en angst - naar weten gaat waardoor je gericht in actie kan komen. Wat is op dit moment jouw financiële situatie? En wat kan je doen om deze te verbeteren?
Op mijn website kan je lezen waarom budgetteren voor een ZZP-er belangrijk is. Want realiseer je wel dat iedere uitstel van betaling die de belasting en regering je bieden, iedere goedkope of gratis lening die je krijgt, ooit terugbetaald moet worden! Wanneer je deze fantastische regelingen tot een minimum kan beperken door kritisch naar je kosten en gedrag te kijken des te makkelijker heb je het na de Corona-crisis.

Overzicht en inzicht zijn belangrijke voorwaarden voor financiële rust. Dit geldt zowel zakelijk als privé. De volgende acties helpen om je gevoel van onzekerheid en angst om te buigen naar focus en actiegerichtheid.

 1. Je financiële en/of zakelijke administratie opruimen.
  * Weg doen wat niet belangrijk is
  * Opruimen wat bewaard moet worden
  * Apart leggen/zetten waar actie op nodig is
  Digitaal doe je hetzelfde. Voor tips, zie mijn blog “Gratis februari tip”.

 2. Overzicht creëren (zorgt voor rust in je hoofd)
  Maak een overzicht van je privé inkomsten en uitgaven.
  Maak een maandoverzicht voor een gemiddelde of een maand- jaaroverzicht om je dure en goedkope maanden te kennen.
  (Zakelijk ga je hetzelfde doen maar dan breng je tevens je liquiditeit in kaart. Meer informatie hierover bij punt 6.)

 3. Van overzicht naar inzicht (dit werkt verhelderend)
  Inkomsten - vaste lasten = huishoudgeld
  Huishoudgeld is voor alle uitgaven die niet vastliggen en bepaald worden door je dagelijkse keuzes.

 4. Kijk kritisch naar je vaste lasten.
  Kan je producten of diensten missen, zijn er goedkopere alternatieven? Neem actie.

 5. Kijk kritisch naar je huishoudgeld.
  Welke keuzes maak je? Kan het ook anders?
  Een kasboek bijhouden helpt hierbij. Je kan ook een globaal kasboek maken m.b.v. je bankoverzicht.

  Grote kans dat je nu al een stuk minder in je emotie zit
  . Je bent in actie gekomen en met in actie komen, krijg je controle.

 6. Liquiditeitsoverzicht maken (voor ondernemers)
  Voor dit overzicht doe je hetzelfde als bij punt 1 t/m 5 maar dan voor je zakelijke inkomsten en uitgaven. Nu koppel je echter ook je banksaldo eraan. Maak een 3 of 6 maanden scenario.
  Hoeveel maanden je zonder schulden kan doorgaan en/of wanneer je extra steun nodig hebt, hangt af van:
  a. Je banksaldo
  b. Je inkomsten
  c. Je kosten

Realiseer je dat, bij het wegvallen van inkomsten, je het langer volhoudt wanneer je niet noodzakelijke kosten schrapt of uitstelt. Een goedkopere variant kan soms ook helpen. 
Blijf uiteraard wel kritisch!

Door het overzicht en inzicht dat je nu hebt gekregen, weet je hoe je ervoor staat. Het is niet langer een gevoel, het is nu duidelijk. Je weet nu hoelang je door kan met je reserves en/of hoeveel geld je echt nodig hebt van de overheid / gemeente.

Wanneer je vanuit onzekerheid en angst aan de slag bent gegaan met bovenstaande acties, heb je deze verlammende emotie doorbroken en heb je (dat hoop ik tenminste) nu de rust en de focus om je te gaan richten op je inkomsten. Kan je extra inkomsten genereren uit je huidige productaanbod of is er een manier om inkomsten te krijgen uit een variant op je product? Je bent ondernemer, kijk naar je kansen. Zit je in een beroep dat helemaal stil is komen te liggen en zijn er voor jou geen creatieve alternatieven? Gebruik deze tijd dan om je processen te stroomlijnen, je website onder de loep te nemen, lees interessante studieboeken, verdiep je in je vakgebied. Zorg dat je sterk en up-to-date bent wanneer de crisis voorbij is! Dan ben je klaar om te knallen zodra dat weer kan!

Vind je budgetteren lastig en wil je even sparren, van gedachten wisselen of advies? Neem dan vrijblijvend en gratis contact op via het contactformulier of bel 06-288 23 288. 

Is budgetteren niet jouw ding en wil je effectieve en praktische hulp om je financiën in kaart te brengen zodat je vanuit overzicht en inzicht de juiste beslissingen kan nemen? Twijfel dan niet en neem contact op via het contactformulier of bel 06-288 23 288.
Ik help je, zolang de Corona maatregelen van kracht zijn, door middel van video bellen. 1 op 1 coaching, praktisch en oplossingsgericht!

Logo Eteck
Logo RTW FM
Logo VariantZorg
Logo Nibud
Logo Ad.nl
Logo Fit At Home
Logo Omroep Wetering

Beheer je geld met meer zelfvertrouwen

Samen met een financieel coach!

NEEM CONTACT OP
5 sterren - gebaseerd op 12 beoordelingen
Kouwe hoek 8 2741PX Waddinxveen Zuid-Holland Nederland
0031628823288