• Home
 • Blog
 • Geld besparen op je zorgverzekering volgens de budgetcoach

Geld besparen op je zorgverzekering volgens de budgetcoach

Geld besparen op je zorgverzekering volgens de budgetcoach

Geld besparen op je zorgverzekering volgens de budgetcoach
 • Financieel coach Caroline
 • 23-12-2021

In de radio uitzending Leefstijl en Gezondheid op 10 december, gaf ik al aan dat besparen op je zorgverzekering zeker mogelijk is. Het is wel lastiger dan wisselen van energie maatschappij. Energie is energie maar bij je zorgverzekering ben je risico’s en wensen aan het afwegen.

Je kan besparen op de volgende punten:

 • Type polis wijzigen
 • Overstappen naar een andere zorgverzekeraar
 • Eigen risico verhogen
 • Premie in één keer betalen
 • Aanvullende verzekering wijzigen

LET OP: Je mag tot en met 31 december je zorgverzekering opzeggen en moet vóór 31 januari een nieuwe verzekering hebben afgesloten. I.v.m. mogelijke medische acceptatie bij aanvullende verzekeringen, raad ik je aan eerst je nieuwe verzekering te regelen en dan vóór 31 december je oude verzekering op te zeggen.

Basisverzekering
Iedereen in Nederland is verplicht verzekerd voor de basisverzekering. Een zorgverzekeraar mag niemand weigeren. De zorg die onder de basisverzekering valt, is wettelijk vastgelegd. Dit betekent dat er geen verschil is in dekking tussen de goedkoopste (€ 108,25 per maand) en de duurste verzekering (€ 152,90 per maand). Uit onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders denkt dat je met een duurdere basisverzekering beter verzekerd bent. Dit is dus niet waar!

Type polis
Het type polis verklaart een deel van het premieverschil. Bij een restitutiepolis wordt de zorg volledig vergoed. Bij een combinatie-, of naturapolis moet je bijbetalen wanneer je zorg afneemt van een zorgverlener die geen contract heeft met jouw zorgverzekeraar. Een naturapolis biedt behoorlijk veel keuze en scheelt aanzienlijk in premie.

 1. Bij spoedeisende zorg spelen contracten overigens geen rol.
 2. Zogenaamde budgetpolissen (uitgeklede naturapolis) hebben aanzienlijk minder contracten met zorgverleners en vergoeden ook minder voor niet-gecontracteerde zorg. Pas hier dus mee op!

Service
Premieverschillen ontstaan ook door verschil in serviceverlening. Kan je een zorgverzekeraar bellen bij vragen of is de communicatie beperkt tot e-mail en chat?

Eigen risico
In 2022 blijft het verplichte eigen risico € 385,- per jaar. Je kan je eigen risico met stappen van €100 verhogen tot maximaal € 885,-. Een grove regel: een premieverlaging is 50% van het extra risico. Dus verhoog je je eigen risico met € 500 dan scheelt je dit grofweg € 250 premie per jaar. Realiseer je wel dat je niet in de toekomst kan kijken. Verhoog je eigen risico alleen wanneer je genoeg spaargeld hebt om het eigen risico te betalen.

Verbruik je structureel je eigen risico, verhoog deze dan niet. Ik heb bijvoorbeeld ieder jaar een controle onderzoek in het ziekenhuis waar mijn eigen risico voor aangesproken wordt. Niet verhogen dus. 

Wanneer je het geld hebt, overweeg dan je premie voor het hele jaar in één keer te betalen. De korting is ongeveer 3%. Op de bank krijg je 0%.

Aanvullende verzekering
De basisverzekering is dus voor iedereen gelijk, de dekking wettelijk vastgelegd, niemand mag geweigerd worden en er is een verplicht eigen risico van € 385. Bij aanvullende verzekeringen is dit anders.

Een aanvullende verzekering is vrijwillig, verschilt per pakket en zorgverzekeraar, iemand mag geweigerd worden en er is géén verplicht eigen risico.

Je aanvullende verzekering mag je overigens bij een andere zorgverzekeraar onderbrengen dan je basisverzekering.

Bij een aanvullende verzekering gaat het om zorg die níet door de basisverzekering gedekt wordt. Fysiotherapie, alternatieve geneeskunde, tandarts enz. Ieder mens is anders. Als voetballer of iemand op leeftijd is de kans op fysiotherapie bijvoorbeeld groter. Niet iedereen staat open voor alternatieve geneeswijzen. Kraamhulp vaker niet dan wel :). Ben je jong, heb je een goed gebit en verzorg je het goed dan is een half jaarlijkse controle zelf betalen goedkoper dan een tandartsverzekering. Maar heb je ineens wel een gaatje en 25 minuten mondhygiëniste dan is het iets duurder. 

Als partners kan je samen op één polis, met ieder je eigen verzekeringsdekking. Bekijk daarom per persoon welke zorg je wel of niet verwacht nodig te hebben. 

TIP: Kinderen zijn gratis meeverzekerd, dus verzeker ze mee bij de ouder met de meest uitgebreide dekking. Verwacht je dat je kind naar de orthodontist gaat, controleer dan de dekking en verhoog deze eventueel. 

Kortom, wisselen van zorgverzekering kan zeker lonen, maar ga er wel even goed voor zitten! 

Logo RTW FM
Logo Fit At Home
Logo Omroep Wetering
Logo VariantZorg
Logo Ad.nl
Logo Eteck
Logo Nibud

Beheer je geld met meer zelfvertrouwen

Samen met een financieel coach!

NEEM CONTACT OP
5 sterren - gebaseerd op 12 beoordelingen
Kouwe hoek 8 2741PX Waddinxveen Zuid-Holland Nederland
0031628823288