Please don't lease!

Please don't lease!

Please don't lease!
  • Financieel coach Caroline
  • 11-06-2020

Goed met je geld omgaan heeft alles te maken met lange termijn denken en plannen. Door kleine bedragen nu niet uit te geven, kan je in de toekomst in één keer veel geld uitgeven. Dat klinkt goed toch? Uit ervaring kan ik je vertellen dat het ook goed voelt.

Tegenwoordig kan je allerlei producten leasen. Niet alleen een auto, maar ook bedden (boxspring), koelkast, wasmachine en zelfs een heel interieur kan je leasen. Blijkbaar is hier een markt voor en zijn er consumenten te vinden voor deze constructie van geld verdienen.

Voordeel van leasen

Op de korte termijn zijn er zeker voordelen te vinden voor leasen.

Je moet nu echt een nieuw bed! Je bed is al zooo oud, je zakt er bijna doorheen. Misschien ben je er al doorheen gezakt en slaap je op een matras op de grond. Of PANIEK..., de wasmachine heeft het gisteren begeven. Halverwege het programma was het einde verhaal. Schrik - wat verwensingen - zuchten en steunen. Het ergste is het besef dat het een oud beestje is. Geen garantie en reparatie is geen optie meer. Herkenbaar misschien, dit soort situaties hebben we allemaal wel eens.

Leasen lijkt op zo'n moment een uitkomst. Je hebt geen spaargeld nodig. Het kost "maar" een paar tientjes in de maand en jij hebt al snel het artikel van je dromen. Een boxspring om je slaapkamer op te leuken en heerlijk in te slapen of een wasmachine die volgens de verkoper al het werk voor je doet.
Je leaseproduct wordt voor je in elkaar gezet en ga je verhuizen dan regelt de leasemaatschappij dat voor je. 
Gratis en voor niks.... toch?

Nadeel van leasen

Op de lange termijn zijn er zeker nadelen te vinden voor leasen.

Wat ben je blij met je boxspring of wasmachine. Heerlijk slapen en wassen en dat voor maar een paar tientjes in de maand. Top!
De maand gaat echter zo snel om. Voordat je het weet is de maand voorbij en wordt het geld weer afgeschreven. Je bed is niet nieuw meer en de wasmachine wast de was, maar het nieuwe is er vanaf en het is alweer zo gewoon. Je betaalt iedere maand geld voor iets dat je niet meer blij en gelukkig maakt. Maand in maand uit, 2 of 5 jaar lang. Want een leasecontract is altijd voor een vaste periode. Je kan niet tussentijds stoppen. Niet bij scheiding, verlies van baan of wanneer je het leasebedrag niet meer kan betalen. Bij bedden meestal 5 jaar en bij witgoed één of twee jaar. Het leasecontract wordt een blok aan je been. En dan komt het, na maand in maand uit je leasebedrag betaald te hebben is het product niet van jou. Wil je het na je contractperiode houden dan moet je het kopen voor het restbedrag (dat bepaald wordt door de verkoper)

Voorbeeld van een boxspring leasen

Boxspring leasen

Voorbeeld wasmachine leasen (huren)

Wasmachine leasen 

Alternatief voor leasen

Stel je wilt een boxspring leasecontract afsluiten voor € 39,95 per maand voor 5 jaar. Daarna heb je de optie de boxspring te kopen tegen de restwaarde. Dat betekent dat je per maand € 39,95 kan missen.
Open dan een spaarrekening en maak een automatische spaaropdracht aan 2 dagen na ontvangst van je inkomen.
Na een jaar heb je 12 x € 39,95 = € 479,40 gespaard. Na 2 jaar heb je € 958,80 gespaard en na 3 jaar € 1.438,20.

Na 2 tot 3 jaar is het jouw moment! Gefeliciteerd!! Je kan je eigen boxspring kopen. Op je eigen boxspring slaap je de komende 10 jaar heerlijk en relaxed. Geen zorgen, geen maandelijkse betalingen, geen restwaarde, niks! De enige restwaarde is dat je na een paar jaar, wanneer je omstandigheden misschien veranderd zijn, je boxspring kan verkopen.

Maar wat doe je wanneer je nog moet beginnen met sparen en NU iets nodig hebt? Je zakt door je bed, de wasmachine begeeft het ...

Zet een berichtje op Facebook - misschien heeft iemand een oplossing voor je. Ga naar de kringloop of zoek op Marktplaats. Ga voor een tijdelijke, zeer goedkope oplossing.
Want met jouw spaarplan heb je over 2 - 3 jaar het geld voor je eigen boxspring, wasmachine enz.

Conclusie

Leasen lijkt op de korte termijn een uitkomst voor jouw probleem of wens van nu. Op de lange termijn is het echter een blok aan je been en een dure optie. Je betaalt je probleem of wens 2, 3 of 4 keer en kan er tussentijds niet vanaf.

Sparen dus! Wanneer je kan leasen, kan je het bedrag ook sparen. Begin nu met sparen, ook wanneer je nu niets nodig hebt. Nu al sparen zorgt ervoor dat je een toekomstig probleem kan oplossen of een toekomstige wens in vervulling kan laten gaan.

Kan je het leasebedrag betalen dan kan je het bedrag beter sparen!

Logo Eteck
Logo RTW FM
Logo Ad.nl
Logo Omroep Wetering
Logo Fit At Home
Logo Nibud
Logo VariantZorg

Beheer je geld met meer zelfvertrouwen

Samen met een financieel coach!

NEEM CONTACT OP
5 sterren - gebaseerd op 12 beoordelingen
Kouwe hoek 8 2741PX Waddinxveen Zuid-Holland Nederland
0031628823288