• Home
  • Blog
  • Schaamte voor geldzorgen en geldproblemen

Schaamte voor geldzorgen en geldproblemen

Schaamte voor geldzorgen en geldproblemen

Schaamte voor geldzorgen en geldproblemen
  • Financieel coach Caroline
  • 08-04-2022

Vroeger, lang voor lang geleden, waren we bang voor wat de buren en familie “er” wel niet van zouden zeggen of denken. Daarom harkten we iedere zaterdag netjes ons grindpad. Tegenwoordig denken we dat we heel ruimdenkend en grensoverschrijdend zijn, maar vergis je niet! Er zijn nog steeds onderwerpen waarvoor we ons schamen. Geldzorgen en geldproblemen zijn daar een voorbeeld van.

Quilty!

 

Je kan je de schaamte rondom geldzorgen en geldproblemen niet voorstellen wanneer je deze zelf niet hebt. En ja, ik ben quilty!! Ik heb nooit geldproblemen gehad.

Wel lichte geldzorgen! Tijdens mijn eerste huwelijk was ik getrouwd met iemand die veel makkelijker geld uitgaf dan ik. Ik heb in die tijd geleerd hoe smal het pad is tussen genoeg geld en te weinig geld.

Ik kon me altijd maar moeilijk voorstellen dat je in Nederland in armoede moet leven. Inmiddels weet ik, door mijn werk als financieel coach, wel beter! Juist door schaamte gaat het snel bergafwaarts en wordt hulp pas veel te laat ingeschakeld. En omdat ik mij de schaamte niet levendig kan voorstellen, denk ik simpel, pragmatisch en in oplossingen. Dat is ook meteen mijn kracht! Jij mag je schamen, maar ik ga daar niet in mee. Wat voor mij telt is dat je voor jezelf kiest, je schaamte voorbij gaat, in actie komt en ik vind dat je daar ongelooflijk trots op mag zijn!

 

Zenuwen en struisvogelgedrag

 

Van mijn klanten hoor ik vaak dat ze van tevoren heel zenuwachtig waren om contact op te nemen. De zenuwen werden nog groter wanneer er eenmaal een afspraak gemaakt was en ik hoor regelmatig dat ze bijna hadden afgezegd.

De reden dat ze zo zenuwachtig waren, is bijna altijd schaamte. Want wat zal ik er wel niet van denken? Hoe zal ik reageren op hun verhaal? En op de cijfers? En wat… als…. want …. dus!!

 

Door schaamte gaan mensen anders reageren. Je voelt je minder, bent bang er niet meer bij te horen en zelfs angstig omdat je niet voldoet aan je eigen verwachtingen terwijl andere dat juist wél lukt. Schaamte is een heel vervelend gevoel. Logisch dus dat je er alles aan doet om dat te vermijden.

 

Schaamte kan je vermijden door de schone schijn op te houden. Vooral doen alsof er niks aan de hand is. Gewoon naar het verjaardagsfeestje van je tante gaan. Tachtig kilometer heen en tachtig kilometer terug, oftewel 160 kilometer = 11 liter benzine = €25,- en een cadeautje van €25,-. Totaal € 50,-!! En dat terwijl er een rekening van vorige maand ligt te wachten op betaling.

 

Je financiële zorgen even vergeten is heel aanlokkelijk. In plaats van spanning thuis even met een vriendin lunchen of blijven hangen voor de derde helft bij het sporten. Dit “even vergeten” haalt je echter aan het einde van de maand in. Waardoor je je weer extra schaamt, de ruzie en irritatie thuis weer oplaait en de oplossing weer een stapje verder weg lijkt.

 

Actie in plaats van schaamte

 

In actie komen is moeilijk, maar niks doen wordt pas echt moeilijk!

 

Niks doen betekent steeds minder geld, steeds meer onbetaalde rekeningen, steeds vaker ruzie, steeds meer spanning, piekeren, slapeloze nachten, korte termijn denken en doen. Kortom, een vicieuze cirkel waar je steeds moeilijker uitkomt, omdat de drempel om iets te doen steeds groter wordt.

 

Het alternatief; zo snel mogelijk je comfortzone verlaten! Niet morgen, maar nu.

 

Niet denken “we lossen dit zelf wel op” of “het is mijn eigen schuld dus…”. Kijk je geldzorgen aan en kom nu in actie want, zolang jij hetzelfde blijft doen, verandert er niks. Je niet langer schamen, hoort hierbij, maar ik realiseer me dat dit de moeilijkste stap is. Maar eerlijk is eerlijk, jij bent niet je geldzorgen. Jij bent die leuke buurvrouw of gezellige vriend. Mensen gaan met je om vanwege wie je bent en niet om de manier waarop je met je geld omgaat. (Echte vrienden tenminste niet).

 

Wat ook kan helpen is om je te realiseren dat een paar jaar geleden 1 op de 5 huishoudens betalingsachterstanden had. Na corona en nu met de inflatie zal dit nog meer zijn. De meeste mensen om je heen zitten dus in hetzelfde schuitje als jij. Je ziet dit echter niet. En weet je waarom niet? Omdat deze mensen zich schamen!

 

De mensen om je heen die deze schaamte niet kennen, zullen jou er niet minder om vinden wanneer je keuzes maakt die goed zijn voor jouw gezin. Weet je namelijk waarom zij geen financiële zorgen hebben? Omdat zij het heel normaal vinden om keuzes te maken die ervoor zorgen dat het financieel goed gaat. Zij hebben geen last van schaamte en kiezen zelfbewust om iets wel of niet te doen. Je hoeft namelijk aan niemand verantwoording af te leggen, behalve aan jezelf en je gezin.

 

Ik kan niet, zonder dat ik je ken, met je meedenken. Er is namelijk niet één oplossing. Er zijn ontzettend veel knoppen waar je aan kan draaien om alles financieel op de rit te krijgen. Aan welke knoppen je draait, is afhankelijk van wie je bent. Waar je echt blij van wordt. Van de keuzes die bij jou of jullie passen. Zoveel gezinnen, zoveel manieren. Niks is goed en niks is fout! Of eigenlijk ook wel :) Het is goed om in actie te komen en het is fout om te doen alsof er niks aan de hand is.

 

Ben je nieuwsgierig naar meer? Neem contact met me op of volg Budgetcoach Waddinxveen op Instagram of Facebook of vraag mijn gratis e-book “In 5 stappen naar grip op je geld” aan en ontvang regelmatig mijn nieuwsbrief met inspiratie en tips. Wie weet tot snel!

Logo VariantZorg
Logo RTW FM
Logo Ad.nl
Logo Eteck
Logo Omroep Wetering
Logo Nibud
Logo Fit At Home

Beheer je geld met meer zelfvertrouwen

Samen met een financieel coach!

NEEM CONTACT OP
5 sterren - gebaseerd op 12 beoordelingen
Kouwe hoek 8 2741PX Waddinxveen Zuid-Holland Nederland
0031628823288