Wat is een aanpassingsschuld?

Wat is een aanpassingsschuld?

Een Aanpassingsschuld ontstaat door een daling van het inkomen. Denk hierbij aan:

  • Ontslag
  • Echtscheiding
  • Ziekte
  • Minder gaan werken
  • Kinderen krijgen

Door de inkomensdaling verandert de balans tussen jullie inkomsten en uitgaven. Wanneer je niks doet en geld blijft uitgeven zoals jullie gewend waren, is er spaargeld nodig of zijn er rekeningen die niet betaald kunnen worden. Misschien sluiten jullie een lening af of staan jullie maandelijks rood op de betaalrekening.

Daarbij gaat de inkomensdaling soms gepaard met negatieve emoties. Je krijgt steeds minder energie. Je probeert van alles. Je doet je best. Maar gedrag dat je gewend bent, laat zich niet zo makkelijk veranderen. Het voelt niet goed en frustreert. Af en toe voel je je onzeker en angstig over de toekomst. Zo kan het niet doorgaan!
Herkenbaar?

De valkuil is dat je denkt dat het volgende maand wel beter zal gaan of dat jullie “vanzelf wel zien hoe het gaat”. Misschien staan jullie jezelf in het begin nog toe om aan de nieuwe situatie te wennen. Maar zeg eens eerlijk: “hoe lang kan en mag dat wennen duren?” Het spaargeld wordt steeds minder of is misschien al op. Wacht daarom niet langer en kom in actie! Zorg voor een nieuwe balans tussen jullie inkomsten en uitgaven.

Als budgetcoach, financieel coach, ken ik de regels en wetten. Misschien zijn er financiële regelingen waar jullie een beroep op kunnen doen. Ik neem jullie stap voor stap mee in het proces van een nieuwe balans vinden. Hierbij gebruiken we uiteraard de cijfers, jullie inkomsten en uitgaven, maar we gaan ook in op de mentale kant. De emoties die er zijn. Gedrag en overtuigingen die in de weg staan, zonder dat je je daarvan bewust bent. En we kijken waar kansen liggen!

Jullie hebben misschien minder energie en daardoor is het moeilijk om de motivatie te vinden. Ik neem jullie mee op een reis naar een nieuw financieel evenwicht. Ik ben een onafhankelijke derde met een helikopterview. Ik zorg dat jullie doorgaan wanneer het even lastig is. Samen zorgen we ervoor dat jullie persoonlijke financiële plan helemaal op maat is en rekening houdt met jullie wensen, voor nu en later.

NOTE:

Denk bij aanpassingsschulden ook aan een baby krijgen. Heel erg leuk en welkom, maar vaak daalt het inkomen en stijgen de kosten. Tip: start meteen met sparen voor de studiekosten van jullie kleine.

Heb je nog vragen? Kijk dan even bij veelgestelde vragen of neem contact met me op.

Omdat ik me realiseer dat het best spannend is, kom ik eerst gratis en vrijblijvend langs. Dan bespreken we jullie situatie, geef ik alvast wat tips en ontdekken we of we samen een traject aangaan.

NEEM CONTACT OP

Logo Omroep Wetering
Logo Fit At Home
Logo VariantZorg
Logo Eteck
Logo Ad.nl
Logo Nibud
Logo RTW FM

Beheer je geld met meer zelfvertrouwen

Samen met een financieel coach!

NEEM CONTACT OP
5 sterren - gebaseerd op 12 beoordelingen
Kouwe hoek 8 2741PX Waddinxveen Zuid-Holland Nederland
0031628823288