• Home
  • Blog
  • De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) gaat het jou geld kosten?

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) gaat het jou geld kosten?

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) gaat het jou geld kosten?

De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) gaat het jou geld kosten?
  • Financieel coach Caroline
  • 14-11-2022

Er zijn plannen om de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK) per 1 januari 2025 af te schaffen. Hiervoor in de plaats komt dan gratis of goedkopere kinderopvang. Voor alle kinderen geboren vóór 1 januari 2025, hou je echter wél recht op IACK. Dit kan oplopen tot een belastingvoordeel van netto zo’n € 30.000,-, verspreid over 12 jaar. Heel veel geld dus!!

Wil je weten wat de inkomensafhankelijke combinatiekorting IACK is, wanneer je er recht op hebt en hoeveel het is? Lees dan mijn blog “De inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK): Laat jij geld liggen?”

Regelmatig leg ik mensen uit dat meer werken wél loont. Dit in tegenstelling tot wat velen denken, namelijk dat je aan toeslagen inlevert wat je meer gaat verdienen. Er zijn (of wordt dit: waren?) echter heffingskortingen, zoals de IACK, die een positieve invloed hebben op je inkomen, maar die je niet direct ziet.

Vergeet ook niet dat meer werken betekent meer vakantiegeld, pensioenopbouw en recht op WW of WIA bij werkloosheid/ziekte. Maar ook vaak meer betrokkenheid en uitdaging in je werk. Hierdoor loont meer werken onderaan de streep meer dan je op het eerste gezicht denkt. Maar dat even terzijde :).

Dit blog gaat over de IACK.

Hoezo geboortegolf door afschaffen IACK 

Er zijn nu al geluiden dat er kans is op een kleine geboortegolf vóór 1 januari 2025. En hier vind ik, als financieel coach wel wat van!

  1. Staar je niet blind op het bedrag van ongeveer € 30.000,-. Je hebt het over (in 2022) maximaal €211,- per maand. Veel geld! Maar het valt in het niet bij wat een kind echt kost.
  1. Daarbij komt dat je recht op IACK afhankelijk is van je inkomen. Bij een inkomen hoger of gelijk aan € 27.350,- per jaar (2022) heb je recht op de maximale korting van €211 per maand. Verdien je als co-ouder of minstverdienende partner minder dan krijg je ook minder IACK.
  1. Het aantal kinderen onder de 12 jaar telt niet mee. Als je al een kind hebt, maakt het niet uit of er wel of niet een broertje of zusje geboren wordt. Behalve dan dat de korting pas stopt als de jongste 12 jaar wordt. Dus bij een tweede loopt de periode dat je de korting krijgt wat langer door.
  1. Ik verwacht dat er in de toekomst gemorreld gaat worden aan het recht op IACK. Wanneer alle ouders namelijk voordeel krijgen van de verandering in de kinderopvangtoeslag of goedkopere kinderopvang is het niet “eerlijk” om de IACK langzaam uit te laten doven in 12 jaar tijd. Grote kans dat dit, onder invloed van politiek gedoe, versneld wordt!

En last but not least!

  1. Een financieel voordeel mag nooit-nooit-nooit een reden of stimulans zijn om de ingrijpende beslissing, wel of niet (nog) een kindje, te versnellen.

De komst van een baby is fantastisch en verrijkt je leven enorm. Maar vergis je niet in wat er allemaal verandert in je leven, de impact op je relatie, op jou als mens en niet te vergeten op je financiën. Wel of geen IACK verandert hier niets aan.

**

Ben je nieuwsgierig hoe ik je als financieel coach kan helpen, met of zonder inkomensafhankelijke combinatiekorting, aan een financieel ontspannen leven? Neem contact op voor een gratis online sessie. Geef ik je alvast wat tips en ontdek je of een traject wat voor je is. 

**

Logo Fit At Home
Logo Ad.nl
Logo VariantZorg
Logo Omroep Wetering
Logo Nibud
Logo RTW FM
Logo Eteck

Beheer je geld met meer zelfvertrouwen

Samen met een financieel coach!

NEEM CONTACT OP
5 sterren - gebaseerd op 12 beoordelingen
Kouwe hoek 8 2741PX Waddinxveen Zuid-Holland Nederland
0031628823288